- Vardagslivet
- Intressen och fritid
- Skola och arbete
- Samhällets stöd
- Kompisar och familj
- Kärlek och sex
- Att må dåligt
- Livsområden
- Vardagslivet
- Befintlig sida: Hemmasysslor
Hemmasysslor
Städa, diska, tvätta, handla och laga mat är exempel på vardagssysslor.
Det är viktigt att få vardagen att fungera på ett sätt som är okej. Att ha ordning i hemmet, utifrån sin egen kravnivå, kan hjälpa till att göra livet lättare.
Ibland behöver man hjälp med att ordna hemma, då kan man ansöka hos kommunen om boendestöd. Om man har mycket stora svårigheter kan man ibland beviljas hemtjänst. Har man gott om pengar kan man köpa hushållsnära tjänster. Men många klarar det själva genom att använda sig av olika strategier.
Handla mat
För att kunna äta bra mat behöver man planera sitt ätande och sina inköp. Många tycker att det är svårt att beräkna hur mycket man ska handla, tänka ut vad man ska äta, och faktiskt komma iväg och handla. Även att handla i affären kan vara svårt. Butiken kanske är stor och har många olika varor att erbjuda, ljudnivån inne i affären kan vara hög och stressande. Då kan det hjälpa att göra en lista över vad man vill äta innan man går till affären.
Städa
Vissa människor tycker om att städa, dem kan vi gratulera. Men de flesta av oss tycker nog att städning är ganska tråkigt. När man har asperger kan det dessutom vara svårt eller väldigt svårt att städa. En person utan Asperger kan ha svårt att förstå att dammsugning eller att plocka undan prylar hemma kan ta en massa energi, och att det kan upplevas som ett nästan oöverskådligt projekt att städa toaletten.
Plocka undan
Strategier för att underlätta städningen handlar mycket om organisation, struktur och rutiner. När man ska plocka undan efter sig är det till exempel bra att ha ”var sak på sin plats” det vill säga att alla saker man har omkring sig har en bestämd plats där just den saken hör hemma.
Den här ordningen kan vara svår att skapa, och man kan behöva en arbetsterapeut som hjälper till med det, men när man väl har gjort det brukar det bli lättare. Den gör att man inte behöver ställas inför så många val när man ska plocka undan. Ibland kan det underlätta att ha foton på hur det ska se ut när man placerat alla saker på rätt plats, eller att man skriver listor på vad som ska finnas i varje låda eller skåp.
Att ta tag i saker på en gång är en annan strategi. Det är svårare att röja på ett bord fullt av tidningar och glas än att ta bort ett enda glas i samband med att man använt det. Att ha som rutin att, innan man borstar tänderna för kvällen, ta ett varv i hemmet och lägga saker på sin rätta plats kan vara värt det.
Färdigt?
Om man hamnar i att det tar för lång tid att göra varje syssla, kan man behöva bestämma hur lång tid saker får ta. Till exempel att man bestämmer att fem minuter är maxtid för att skrubba toalettstolen och att det sedan ska vara fem minuter till för handfatet.
Diska
Om man har svårt för att diska kan man i första hand fundera på om det skulle underlätta att skaffa en diskmaskin. Allt som gör det enklare är bra när det gäller hushållssysslor. Vissa tycker att det är obehagligt med smutsigt diskvatten, då kan diskhandskar vara en bra lösning. Att ha en pumpflaska som hjälper till att ta lagom mycket diskmedel, och ett stort och stabilt diskställ kan också underlätta.
Att diska i en viss ordning brukar funka bra för de flesta. Börja alltid med glasen, sedan porslinet, besticken och sist kastrullerna som oftast är smutsigast. Så här behöver man förstås inte göra om diskandet inte är ett problem, men om det är besvärligt kan man tjäna på att strukturera upp det lite när man ska diska. Man kan också använda bilder eller listor som komihåg.
Att diska samma dag man använt porslinet är bra ur flera synpunkter. Dels slipper man jättedisken och dels geggar resterna inte fast så hårt.
Tvätta
Det är många som tycker att det är en utmaning att tvätta. Något som kan underlätta är att ha olika påsar att sortera sin tvätt i. Då blir jobbet inte lika stort när det är dags att tvätta. Att hitta en bestämd veckodag och tid är också något som sparar energi, likaså som att ha en tydlig ordning för hur och var all tvätt ska sorteras in när den är tvättad, torr och klar.
Vad man ska göra medan man väntar på att tvätten ska bli klar kan det också vara bra att ha en plan för, liksom en timer som påminner om när det är dags för att gå till tvättstugan och ta ur och lägga i ny tvätt.