Sköta sin ekonomi

När det gäller att sköta sin ekonomi, betala räkningar och ha koll på att pengarna räcker till allt, brukar man ha nytta av att ha rutiner.

Det är bra att ha rutiner för att sköta sin ekonomi. Om man lär sig att göra en månadsbudget för inkomster och utgifter så slipper man oroa sig för det kaos som kan uppstå då pengarna inte räcker. Det kan låta trist att göra en budget, men det är skönt att känna att man har koll.

Det kan vara bra att ha en särskild dag då man betalar alla räkningar och ett särskilt ställe där man alltid lägger sina räkningar. Man kan också ha ett fack för post som man är osäker på om man ska behålla. Sen kan någon hjälpa till att sortera.

Man behöver också ha pärmar för räkningar och andra viktiga papper så att man kan hitta dom när man behöver. Ibland behöver man hjälp för att hitta ett system som man gillar.

En del tycker att det är lättare om någon annan hjälper till med ekonomi och administration. Då kan en god man vara ett alternativ. En god man hjälper den som själv har begränsade möjligheter att ta tillvara sina juridiska och ekonomiska rättigheter.

Informationsansvarig: Are Mellblom