Ta hand om kroppen

Kroppen mår bra av att röra på sig. Att motionera och träna är ett sätt att ta hand om sin kropp.

Det är inte ovanligt att man tycker att det känns motigt att motionera. Ibland kan personer med autism ha svårt med motoriken eller det man kallar automatisering.

Automatisering innebär att man inte behöver tänka på hur kroppen rör sig, utan den sköter sig själv. Har man svårt med automatisering går det åt mer energi och tankeverksamhet när man ska röra sig. Då kan det bli så att man undviker att röra på sig och så ska det ju inte behöva vara.

Det kan vara bra att få hjälp att hitta en träningsform som passar. Ibland behöver man prova olika former av motion för att hitta den rätta. Kanske är det promenader, simning eller kampsport. Det kan vara aktiviteter som man utövar själv eller i sällskap med andra.

För vissa underlättar det att motionera på bestämda dagar och tider. Andra trivs med att passa på i stunden, att till exempel gå av tunnelbanan en hållplats tidigare och promenera hem eller gå uppför en extra trappa. Det är alltid bättre med lite motion ibland än ingen motion alls.

Motion kan i bästa fall bli något som man känner att man behöver. För många med autism/asperger tar det lång tid att få en sådan vana så man får ha tålamod. Ibland kan det hjälpa att tänka att det kan kännas motigt att motionera men att man sällan brukar ångra sig efteråt.

Informationsansvarig: Are Mellblom