Minnas, planera, organisera...

Stöd som gör det lättare för hjärnan att förstå, minnas, tänka, planera, välja och hantera tid kallas för kognitivt stöd.

För att få vardagssysslorna att fungera kan man ibland behöva hjälp. Då kan man ha nytta av kognitivt stöd. Det kan till exempel vara enkla saker som kom-ihåg-lappar, färgad tejp, kalendrar och scheman men också mer avancerade elektroniska hjälpmedel som appar och smartphones.

Ibland behöver man i första hand strategier, rutiner, ordning och struktur. För att få till lite ordning kan man tex använda olika förvaringssystem för sina saker. Kognitivt stöd kan även innebära att man får hjälp av någon att ordna och anpassa hemma, på jobbet eller i skolan.

Att använda ett kognitivt hjälpmedel är ungefär samma sak som att sätta på sig glasögonen för att se bättre. Vitsen med kognitivt stöd är att man ska klara så mycket som möjligt av det man vill klara i vardagen och att man ska känna att man har någorlunda koll på tillvaron.

Är du nyfiken på något hjälpmedel så ta kontakt med en arbetsterapeut på ett habiliteringscenter eller inom psykiatrin. Kolla på vårdguiden vart du kan vända dig.

På StoCKK finns en lägenhet där du kan se, prova och få tips om tex appar eller ordning och reda. Där kan du också få reda på hur du kan få ett hjälpmedel. Länk dit finns till höger.

På Hjälpmedelsinstitutets webbsida hittar du mer information om att hitta rätt kognitivt stöd. Länk dit finns till höger.