Mat

För en del med autism kan det vara svårt att äta regelbundet och ha en varierad kost. Det kan leda till problem eftersom kroppen och hjärnan behöver bra mat för att fungera och må bra. En dietist kan hjälpa en att se över hur och vad man äter och ge råd kring mat och ätande.

Äta

För att man ska fungera i vardagen behöver man få i sig mat som är okej. Man kan äta bra mat, trots att man kanske inte vill äta så många olika sorters mat.

Många med autism är noga med vad de äter och kan välja att bara äta vissa saker. Det är inte hela världen om man bara gillar ett fåtal maträtter. Om man däremot äter så lite eller så ensidigt att man får problem med sin hälsa, kan man behöva få hjälp av en dietist. Dietister kan man få kontakt med genom vårdcentralen. Ibland kanske man inte tänker på att trötthet eller håglöshet kan ha att göra med kvalitén på maten man stoppar i sig.

En del har svårt att komma ihåg att äta och dricka och då kan man behöva en timer som påminner. Kroppen behöver ju mat regelbundet. Vissa kan ha svårt att tolka kroppens signaler. Då kan det bli så att man inte förstår när kroppen signalerar att man är hungrig eller törstig utan man kan tro att det är något annat, exempelvis att man är trött.

Om man inte känner mättnadskänslor kan man behöva hjälp med att hitta strategier för att äta lagom mycket. Även då kan en dietist eller någon från habiliteringen hjälpa till. Att bara ta en portion och kanske göra en lista över vad som är lagom mycket att äta kan vara till hjälp.

Seriebild med kile i ett kök
Seriebild: Kille som funderar på vad det innebär att variera kosten. Illustration: Mim Sörensson. Serie-illustration med en kille som har tio paket med makaroner och säger: Det är viktigt att variera kosten. Jag kanske ska koka makaronerna i fem minuter i stället för tre.

Planera och handla mat

För att kunna äta bra mat med regelbundenhet behöver man planera sitt ätande och sina inköp. Många tycker att det är svårt att tänka ut vad man ska äta och att komma iväg och handla, därför kan man fastna i att äta mindre bra eller mindre varierad mat. För en del funkar det att göra upp en lista på rätter man äter, och att välja mellan dem. Det kanske inte blir så ruskigt spännande, men huvudsaken är att det funkar.

Om man håller sig till några maträtter behöver man inte göra så många val, och att handla mat blir betydligt enklare. Det kan vara bra att kolla med någon som kan lite om kost, till exempel en dietist, om de tycker att man fått med tillräckligt av kroppens näringsbehov. En del köper mest färdigrätter. Det är inte idealiskt, men bättre än att gå på hamburgerrestaurang varje dag eller äta en påse chips och en coca cola till kvällsmat. Man får hitta ett sätt som funkar och vara snäll mot sig själv och realistisk när man sätter sina mål.

Tillaga

En del tycker att det är lättare att laga mat en gång i veckan, och gör hellre storkok än lagar mat varje dag. Andra kan inte tänka sig att tillbringa mer än en kvart i köket och då handlar det mer om snabba rätter. Det finns särskilda kokböcker med tydliga instruktioner steg för steg om det är för krångligt att följa ett recept. På de stora mataffärernas hemsidor finns också recept samlade där man kan kryssa i att man vill ha snabba recept, lättlagade recept eller recept med max fem råvaror.

Vissa tycker att det är bra med maträtter som man lagar till i en enda gryta. Då slipper man tidspassning mellan olika kastruller och stekpannor. Det kan också vara bra att ha en pärm för sina egna recept så att man inte behöver leta upp dem på nytt varje gång.

Informationsansvarig: Are Mellblom