Sexlust

Lusten till sex kan se helt olika ut från person till person. Sexlusten kan också variera i olika perioder av livet.

En del tänker väldigt ofta på sex och vill ofta ha sex. Andra känner ingen eller liten sexlust.

Att inte vilja ha sex alls

En del har inget som helst sexuellt intresse. Det är helt okej att det är så. Egentligen borde man inte grubbla så mycket på om ens icke-sexuella lust är berättigad.

Att vara asexuell betyder att man inte vill ha någon form av sex med en partner. En del personer som identifierar sig som asexuella känner sig dock ibland kåta och/eller onanerar. Det kan vara olika om man känner sexlust eller inte när man är asexuell.

Inte vilja ha sex med andra

Om man vill leva i en kärleksrelation med någon är det vanligt att den personen förväntar sig att sex tillsammans ska ingå som en del i relationen. Om man vet med sig att det är något man inte kommer att vilja, är det hyggligt att vara tydlig med det, så att ens potentiella partner vet vad hen tar ställning till.

Det som kan ställa till problem är om man vill leva nära någon utan att ha en sexuell relation. Det finns fler människor som inte gillar eller känner ett behov av sex. Har man tur hittar man någon som känner likadant.

Sexlusten kan minska ibland

Att sexlusten försvinner periodvis är ingen fara. Alla människors sexlust går lite upp och ner. Det är vanligt att man känner mindre lust för sex om man koncentrerar sin energi på något annat för tillfället. Till exempel om man just bytt jobb eller om det har varit någon annan stor förändring i livet eller om man är nedstämd eller deprimerad

Man brukar oftare ha mer sexlust i början av en relation, när man är nykär, än när man har levt ihop i väldigt många år.

Om man äter vissa läkemedel eller p-piller kan dessa ha minskad sexlust som biverkning. Det är något som man kan behöva ta upp med en läkare.