Sex fast man inte vill

Ibland kan det vara svårt att veta om man verkligen vill ha sex eller om man ställer upp för att man har svårt att säga nej eller för att inte göra den andra ledsen. Det händer också att vissa blir utsatta för sexuella övergrepp eller våldtäkt.

Att veta om man vill ha sex med någon eller inte kan vara svårt oavsett om man har Asperger eller inte, men blir särskilt svårt om man är osäker på sina egna känslor.

Om man vet med sig att man har svårt att lyssna till sina egna känslor kan man behöva tänka ut en ”plan” för hur man ska skydda sig själv från att ha sex utan att man egentligen vill. Det kan till exempel vara att man tar en liten paus om man hånglar med någon. Man kan skylla på att man behöver dricka vatten eller stänga av ljudet på telefonen. I pausen tänker man efter hur man skulle känna sig efter att ha haft sex med den person man hånglar med. Skulle man känna sig glad eller sur/ledsen? Om svaret är neutral eller sur/ledsen är det kanske det är bäst att avstå.

Det är viktigt att komma ihåg att:

  1. Man har rätt att bryta i precis vilket läge som helst, när man vill.
  2. Även om man sagt innan att man ska ha sex har man full rätt att ändra sig.
  3. Det är bra att säga tydligt vad man vill och inte vill. Vill man inte något ska man säga det. Vill man att något annat ska göras, säger man det.

Om man ändå har sex fast man inte vill

Att man har sex fast man inte vill är något som kan hända. Det kan vara så att man ångrar sig efteråt, fast man ville i stunden. Det kan också vara så att man ville vissa saker men inte andra. Då kan man behöva sortera i det som hänt med någon vettig person, gärna en vuxen som är van att prata om sex och samlevnad.

Om man är tillräckligt ung för att få komma till ungdomsmottagningen har de ofta kuratorer som är bra på att bena ut såna upplevelser, reda ut huruvida det var ett övergrepp, eller komma med förslag på hur man kan göra i framtiden. Ibland kan habiliteringen vara till hjälp. Det går också att samtala med någon på RFSU eller Sesam om sådana saker.

Sex ska kännas bra. Man ska inte känna sig stressad över att ha sex, bli övertalad eller tjatad på att ha sex med någon. Det är jätteviktigt att ens egna kropp vill ha sex, det vill säga att man blir upphetsad i kroppen och att kroppen vill.

Tvingad till sex

En sexuell handling som görs mot ens vilja eller som man själv utför fast man inte vill, är ett sexuellt övergrepp. Man kan bli sexuellt kränkt på många olika sätt, det behöver inte bara handla om att ha blivit penetrerad mot sin vilja.

Det förekommer att man blir sexuellt utnyttjad eller våldtagen. Ibland är man själv osäker på om man blivit utnyttjad, våldtagen eller varit med om ett sexuellt övergrepp. Det är viktigt att prata med någon om det man har utsatts för. Det finns många ställen där personer som har utsatts för sexuella övergrepp kan få hjälp. Det gäller alla, oavsett om man är kille eller tjej, och oavsett sexuell läggning.

Få hjälp

De flesta tycker att det är jättejobbigt att prata om bra sex med folk man inte känner, och att då behöva prata om sex som har varit jobbig kan vara ännu svårare. De som har som jobb att prata om sådana upplevelser brukar vara väldigt empatiska människor med stor kunskap om hur man bemöter människor som är ledsna. Det kan vara bra och viktigt att prata med någon som har tystnadsplikt och vet mycket om sexuella övergrepp. Till exempel en ungdomsmottagning, skolkurator, vårdcentral.

Vårdcentralen kan också ge en remiss till öppenpsykiatrin. Det går också att vända sig direkt till öppenpsykiatrin. På kvinnojourerna och mansjourerna finns också personer man kan prata med.

Det är bra om du berättar för den som du ska prata med att du har Asperger, så att hen kan ta hänsyn till det i ert samtal.

Exempel på hjälp som man kan få är samtalsstöd och hjälp att polisanmäla.

Akutmottagning efter våldtäkt

Inom Stockholms län finns en särskild akutmottagning för våldtagna på Södersjukhuset.

Alla kan söka sig dit, oavsett kön.

Till den akutmottagningen kan man vända sig om man nyligen blivit utsatt för sexuellt våld. Då görs en läkarundersökning som kan konstatera spår efter ett övergrepp, och man kan senare ta ställning till om man vill polisanmäla händelsen eller inte.