Obesvarad kärlek

Ibland har man inte den turen att den man blir intresserad av blir intresserad tillbaka. Då är det viktigt att respektera att den andra personen inte är lika intresserad av att ha en kärleksrelation.

Om man gjort ett eller två försök, till exempel genom att bjuda på fika eller bio, och fått nobben får man lov att respektera att den andra inte är lika intresserad som man själv. Även om man fortfarande känner sig intresserad, får man försöka ändra sitt beteende så att den andra inte blir besvärad av en. Att alltid söka ögonkontakt, alltid försöka befinna sig i närheten av personen eller alltid försöka delta i samtal eller aktiviteter som den andra är engagerad av, är inte okej i ett sådant läge.

Går inte att styra

De flesta människor upplever någon gång i livet att ens kärlek för någon är obesvarad. Det är känslomässigt smärtsamt att vara olyckligt kär. Att inte få den man är kär i är dock inget man behöver ta personligt, eftersom vi inte styr över vem vi blir kär i, och att älska någon kan man inte tvinga fram. Man har helt enkelt ingen som helst rättighet att bli älskad tillbaka. Att bli respekterad av andra människor har man däremot rätt till.

Likaså är det smärtsamt att bli lämnad av någon man varit nära, en person som har tappat sin kärlek för en. Ibland kan det här vara extra smärtsamt när man har autism, eftersom man kan ha svårt att ta den andras perspektiv. Då kan man behöva hjälp från omgivningen för att man inte ska fastna i sin förtvivlan, som riskerar att övergå till bitterhet och ältande.

Att vara olycklig för att någon annan är kär i en

Ibland händer det att någon blir intresserad av en själv, men man har inget som helt intresse tillbaka. Det kan vara jobbigt att behöva göra någon besviken och att avvisa någon annan som kanske blir ledsen. Det är okej att det är jobbigt. Man ska inte svika sig själv och göra saker man inte vill för att behaga någon annan.

Man är inte elak för att man avvisar någon. Ibland räcker det att tacka nej till någons erbjudande om att hitta på gemensamma aktiviteter för att han eller hon ska fatta att man inte är intresserad. Ibland kan man behöva vara tydligare. Man kan säga att man inte är intresserad av något annat än vänskap, om det är så att man kan tänka sig vänskap. Ibland är man inte intresserad av det heller och då får man vara så pass rak att man säger det: ”Jag är inte kär i dig och jag vill tyvärr inte ha fler kompisar”, eller att man säger något liknande.

Genom att vara tydlig får personen som är kär chans att släppa taget och kanske börja leta efter en annan möjlig partner.