Lära känna sin kropp

Att acceptera och kanske till och med gilla sin kropp kan vara lättare sagt än gjort.

Många med autism beskriver att de tyckte att det var obehagligt när kroppen började förändras i när det kom i puberteten. Kanske hänger det ihop med att många med autism gillar när saker är som de brukar, och en kropp i förändring är verkligen inte som den brukar.

Kroppen fortsätter att förändras i takt med att vi blir äldre, men så snabba förändringar som i puberteten behöver de flesta av oss inte uppleva fler gånger.

Kroppens signaler

Många med autism har svårt att tolka kroppens signaler, sådant som till exempel hunger, törst, kyla och smärta. När man känner sexuell upphetsning är det också en känsla som kan vara svårtolkad. Det kan vara bra att fundera över vad som gör en sexuellt upphetsad. Ibland vill man kanske locka fram den känslan, medan man andra gånger hellre vill att den håller sig undan.

Sexuell upphetsning är en känsla som för de allra flesta inte behöver bli tillfredsställd med en gång. Man kan ”parkera” känslan om man befinner sig till exempel på jobbet eller i skolan, och sedan låta den komma fram senare när man är på en plats där det passar bättre att släppa fram känslan.

Kroppens funktioner

Kroppen är en fantastisk konstruktion och det är viktigt för alla att läsa på lite om hur människors kroppar fungerar gällande sexuell upphetsning, mens, fortplantning, graviditet och underlivshälsa. Förutom att ha kunskap om sitt eget kön, kan det vara bra att läsa på om det andra könet och hur det fungerar.