- Vardagslivet
- Intressen och fritid
- Skola och arbete
- Samhällets stöd
- Kompisar och familj
- Kärlek och sex
- Att må dåligt
- Livsområden
- Kärlek och sex
- Befintlig sida: Förälskelse och kärlek
Förälskelse och kärlek
Exakt vad kärlek är vet vi inte. Inte heller kan vi exakt ange vad som gör att vi känner kärlek för en viss person.
I den här texten tar vi upp kärlek som man känner för någon man vill vara ihop med eller som man är kär i. Sedan kan man förstås också känna kärlek för närstående vänner och husdjur. Relationer till närstående och vänner kan man läsa mer om under Kompisar och familj.
Att vara kär
Ofta börjar kärlek som en förälskelse. Det är vanligt att förälskelsen gör att man upptäcker nya sidor hos sig själv som man inte känner till sedan tidigare. Man kanske beter sig lite fånigt när den man är kär i är i närheten, eller känner sig alldeles pirrig i hela kroppen. Man kan få svårt att fokusera, få sömnsvårigheter och svårt att äta. Det här kan kännas jobbigt, speciellt om man är en person som gillar när det är som det brukar och har svårt för förändringar.
En del tycker att det är jättehärligt att vara förälskade och önskar att det ska hålla på för alltid medan andra tycker att det är påfrestande. Oavsett vad man tycker är förälskelsen något som brukar gå över. Ibland övergår det till en djupare kärlek och ibland går det helt enkelt över. För att det ska utvecklas till en långvarig kärleksrelation krävs det oftast att man tycker att den andre har ett sätt och en personlighet som tilltalar en.
Att hitta någon att bli kär i
Var man kan hitta någon att bli kär i är inte jättelätt. Går man i skolan eller jobbar på en arbetsplats med många människor finns det kanske många att leta bland. Befinner man sig sällan bland andra människor, är det lite knepigare. Det händer att folk träffar sin partner på krogen, men det är inte ett självklart ställe. På krogen finns också risken att man, om man blir onykter, gör val som inte är så bra.
Det blir mer och mer vanligt att man träffar varandra via dejtingsajter och appar. I en sådan situation vet man säkert att båda parter är intresserade av att träffa någon, vilket man ju inte vet på krogen. När man träffas via en dejtingsajt eller app är det klokt att boka de första träffarna på en plats där det finns andra människor i närheten. Man kan ju inte kan vara säker på att den andra är en god människa. Det kan vara en person som vill utnyttja en. Om man bestämmer sig för att fortsätta ses och ska träffas hemma hos någon, är det bra att göra upp med en kompis om att man ska höra av sig en viss tid, och att kompisen vet var man befinner sig. Det är vanligt att man bara ses en eller två gånger innan man bestämmer sig för om det ”klickar” eller inte, det vill säga om man tror att personen skulle kunna vara någon man kan bli tillsammans med eller inte.
Andra ställen man kan träffa personer att bli kär i är via gemensamma intressen. Är man till exempel troende är det större chans att hitta en likasinnad i kyrkans diskussionsgrupper än i syndikalisternas fackförbund. Är man homosexuell är det troligen lättare att hitta någon på ett ställe där många homosexuella är.
Grupper och kurser där man träffar samma personer vid fler tillfällen ger också en större chans att hitta någon att bli kär i. Det är svårare att lära känna någon på exempelvis ett gympapass, eftersom det är olika personer som deltar varje gång och man inte har särskilt mycket kontakt med varandra.
Obesvarad kärlek
Ibland har man inte den turen att den man blir intresserad av blir intresserad tillbaka. Om man gjort ett eller två försök, till exempel genom att bjuda på fika eller bio, och fått nobben får man lov att respektera att den andra inte är lika intresserad som man själv. Även om man fortfarande känner sig intresserad, får man försöka ändra sitt beteende så att den andra inte blir besvärad av en. Att alltid söka ögonkontakt, alltid försöka befinna sig i närheten av personen eller alltid försöka delta i samtal eller aktiviteter som den andra är engagerad av, är inte okej i ett sådant läge.
De flesta människor upplever någon gång i livet att ens kärlek för någon är obesvarad. Det är känslomässigt smärtsamt att vara olyckligt kär. Att inte få den man är kär i är dock inget man behöver ta personligt, eftersom vi inte styr över vem vi blir kär i, och att älska någon kan man inte tvinga fram. Man har helt enkelt ingen som helst rättighet att bli älskad tillbaka. Att bli respekterad av andra människor har man däremot rätt till.
Likaså är det smärtsamt att bli lämnad av någon man varit nära, en person som har tappat sin kärlek för en. Ibland kan det här vara extra smärtsamt när man har autism/asperger, eftersom man kan ha svårt att ta den andras perspektiv. Då kan man behöva hjälp från omgivningen för att man inte ska fastna i sin förtvivlan, som riskerar att övergå till bitterhet och ältande.
Att vara olycklig för att någon annan är kär i en
Ibland händer det att någon blir intresserad av en själv, men man har inget som helt intresse tillbaka. Det kan vara jobbigt att behöva göra någon besviken och att avvisa någon annan som kanske blir ledsen. Det är okej att det är jobbigt. Man ska inte svika sig själv och göra saker man inte vill för att behaga någon annan.
Man är inte elak för att man avvisar någon. Ibland räcker det att tacka nej till någons erbjudande om att hitta på gemensamma aktiviteter för att han eller hon ska fatta att man inte är intresserad. Ibland kan man behöva vara tydligare. Man kan säga att man inte är intresserad av något annat än vänskap, om det är så att man kan tänka sig vänskap. Ibland är man inte intresserad av det heller och då får man vara så pass rak att man säger det: ”Jag är inte kär i dig och jag vill tyvärr inte ha fler kompisar”, eller något liknande.
Genom att vara tydlig får personen som är kär chans att släppa taget och kanske börja leta efter en annan möjlig partner.
Att inte känna kärlek
En del personer upplever inte kärlek eller känner inte särskilt stort behov av att ha någon att känna kärlek till. Då kan det kännas konstigt när andra i ens närhet pratar på om hur kära de är eller ställer frågor om vem man är intresserad av. Då är det lätt att känna att det är något fel och man kan bli orolig för att inte vara som andra.
En del blir oroliga för att vara känslokalla personer. Men att inte känna kärlek är inte farligt. Det är inte samma sak som att vara elak mot andra. Ingen kan tvinga en att känna kärlek och det är inte schyst, varken mot sig själv eller mot sin partner, att ge sig in i en relation bara för att det förväntas.