- Vardagslivet
- Intressen och fritid
- Skola och arbete
- Samhällets stöd
- Kompisar och familj
- Kärlek och sex
- Att må dåligt
- Livsområden
- Intressen och fritid
- Befintlig sida: Svårt med fri tid
Svårt med fri tid
Många med autism tycker att det är svårt att hantera fri tid. Det blir svårt att komma på vad man ska göra, svårt att prioritera, svårt att få något gjort.
Många gånger kanske man påbörjar man en massa saker som man inte lyckas avsluta och blir frustrerad över att sedan befinna sig mitt bland alla dessa påbörjade projekt.
Hantera fri tid i skolan
Håltimmar och raster i skolan är jättejobbigt för många personer. När man var litet barn kan en del ha tyckt att det var lättare eftersom man då ofta lekte styrda lekar. Ju äldre man blir desto svårare blir det sociala samspelet på fri tid. Några beskriver att de har gått igenom skoltidens raster och fria tid genom att alltid ha med sig en mobil med spel i eller en bok att läsa i. Just att se osäker och övergiven eller ensam ut är väldigt smärtsamt för många och där kan man ha en räddning i att veta vad man kan sysselsätta sig med.
Hantera fri tid på jobbet
På jobbet är det vanligt att man hoppar över fikaraster eller after work för att man känner sig osäker i sociala situationer, för att det tar energi eller för att man helt enkelt gillar att jobba mer än att umgås. Tyvärr kan det tolkas av andra som att man är lite stroppig eller att man inte gillar sina arbetskamrater om man undviker alla sociala aktiviteter. Kanske kan man vara med på kortare fikaraster, men låta bli de allra svåraste utmaningarna.
Om man är osäker socialt kan det vara klokt att undvika jobbgrejer med alkohol eftersom det är lätt att man slappnar av lite väl mycket och gör sådant som man inte kan stå för i nyktert tillstånd. Det kan också vara okej att berätta för chefen att man inte är så bekväm i sociala sammanhang, och att det bara handlar om det, inte om att man väljer bort sina kollegor.
Ibland kan det också vara så att man har svårt för fria arbetsuppgifter. Då kan det vara bra att berätta det för sin chef för att få hjälp att prioritera.