Jasper om fritid

"Jag tyckte att det var vidrigt med rasterna i högstadiet."

"Jag tyckte att det var vidrigt med rasterna i högstadiet. Det gick bra när jag var liten och okej nu på gymnasiet, men just högstadiet var hemskt. Jag ville egentligen sitta och plugga på rasterna, men det fanns ingenstans att ta vägen och det var inte direkt ett acceptabelt beteende att vara fjorton år och gilla algebra.

Jag var rätt hårt mobbad periodvis. Varje rast fanns det någon som hade någon elak kommentar och jag visste inte riktigt var jag skulle göra av mig själv. Jag var ett typiskt mobboffer. Brillor, skolmotiverad, trevlig mot lärarna och dålig hy. Svårt för sociala aktiviteter, dålig på gympa och inget intresse av att supa eller röka. Jag trivdes mest med vuxna.

Sista terminen i nian började några kamratstödjare jobba på skolan. En av dem var med i kyrkan. Jag har egentligen aldrig varit särskilt intresserad av kyrkan och så, men jag hängde med på de ungdomsgrejer som han sa var bra, och det var en helt annan stämning där än vad det var i skolan. På något sätt fick jag ett bättre självförtroende, och jag tror att det kanske märktes på mig. Jag började sitta i biblioteket på rasterna, och sluta bry mig om vad de andra tänkte och tyckte om det. Jag kan inte påstå att jag fick några kompisar, men de lät mig i alla fall vara ifred. Riktiga vänner fick jag i kyrkan.

Lyssna på Jasper.mp3

Informationsansvarig: Are Mellblom

Fotograf/Illustratör: Kajsa Eldsten