Hitta det man gillar

Att hitta en eller flera fritidsaktiviteter man gillar kan ta lite tid. Många gillar att spendera sin fritid med något man är ganska bra på eller har någorlunda talang för.

Ibland kan man hitta lägen i livet när man vill utmana sig med något som kanske innehåller lite mer spänning eller som utmanar ens rädslor. Kanske är man en person som gillar att hjälpa till och då kan man hitta aktiviteter med sådana funktioner. Man kan höra sig för med intresseföreningarna om de känner till några särskilda aktiviteter för personer med diagnos inom autismspektrum om man är intresserad av det.

Serieillustration om att inte ge upp
Seriebild med tjej som rider. Illustration: Mim Sörensson Serie-illustration där tränaren säger till en ryttare "Ge inte upp. Du har ju bara gått på 100 lektioner. Det här blir nog bra till slut.

Att prova något nytt

De flesta tycker att det är lite pirrigt att prova något nytt. Första gången man gör något eller första tillfället man är på en ny plats kan det gå åt extra mycket energi. Därför kan det vara bra att bestämma sig för att prova 3-4 gånger eller kanske en hel termin innan man bestämmer sig för om en aktivitet passar en själv.

Att komma iväg på aktiviteter

Det kan vara svårt att masa sig iväg till en aktivitet som man egentligen är sugen på, särskilt om man kommit hem från skola eller jobb och hunnit ”landa” hemma, eller om man har svårt att komma hemifrån överhuvudtaget. En hjälp kan vara att göra aktiviteten tillsammans med någon annan, så att man får draghjälp.

En annan hjälp kan vara att man försöker tänka på hur skönt det kommer att kännas efteråt, när man är klar med aktiviteten. En tjej uttrycker det så här ”Jag tycker alltid att det är lite slitigt att ge mig ut i joggingspåret, men det har ännu aldrig hänt att jag efter joggingpasset ångrat att jag gav mig ut”.

Aktiviteter som ger energi och vila

Om man har talang för att måla är det troligt att en kroki- eller oljemålningskurs fyller på ens energi. Har man talang för bollsporter kanske man provar något inom det området. Är man språkbegåvad kan man hitta energi med att lära sig ett nytt språk. Fundera över vilka som var dina favoritämnen i skolan och leta fritidsintressen inom de områdena.

Sociala aktiviteter

Många med autism tycker att det är jobbigt att umgås med andra, men kan ändå vilja göra det. Man kan gå med i en autism-aspergergrupp där man träffar andra med diagnos. Man kan också söka sig till kyrkans grupper eller en bokcirkel där man träffas och diskuterar inom givna ramar med en samtalsledare.

Sportaktiviteter

Att röra på sig är gott för kroppen men också för själen. För en del är det roligt att ta upp någon lagsport som man provat som ung, medan andra gillar aktiviteter där man sportar i grupp men ändå inte har så mycket samspel. Exempel på sådana sporter kan vara kampsporter, gympapass, ridning eller klättring.

Samhällsengagerade aktiviteter

Om man har ett starkt engagemang för utsatta grupper, för naturen eller för politiska frågor kan man gå med i en förening eller ett politiskt parti som driver sådana frågor. Ibland finns det möjlighet till volontärsarbete i sådana föreningar och partier. Exempel på samhällsengagerade föreningar är Attention, Autism- och Aspergerförbundet, Naturskyddsföreningen, Amnesty, Alla Kvinnors Hus, Mansjouren och Röda Korset.