Startsida >> Vardagslivet >> Trötthet och sömn

Readspeaker

Trötthet och sömn

Trötthet och sömn

Många med Asperger känner sig alltid trötta. Det kan bero på olika saker, och det finns saker man kan göra för att få bättre sömn.

En anledning till att man känner sig trött är att man inte har någon bra kvalitet på sömnen. Vissa har svårt för att somna, vaknar på natten eller sover oroligt och kommer inte ner i en god djup sömn. Dygnsrytmen kan vara helt omvänd, man är vaken och aktiv på natten och sover på dagarna. Det kan vara lugnast och skönast på kvällen och natten för då blir man inte störd av alla ljud och alla människor. 

Det kan vara jättesvårt att komma upp på morgonen efter en sen eller orolig natt. Ibland kan det vara lättare att komma upp om man har något att gå till; ett jobb, en praktikplats, en skola eller en daglig verksamhet.

Andra orsaker till trötthet kan vara att det tar mycket energi att klara vardagen när man har Asperger. Många vardagssysslor går inte automatiskt utan man måste viljemässigt tänka på allt som ska göras. Att ständigt hänga med i vad andra människor vill, menar och har för avsikt i sociala sammanhang kan vara uttröttande. Det är en nödvändighet att dra sig tillbaka och ladda batterierna ibland. Att det går åt mer energi för personer med Asperger känner inte andra till, så det måste man upplysa dem om. Annars är det lätt att man blir felaktigt ansedd som lat.

Ibland kan tröttheten bero att man inte känner till goda sömnråd, till exempel att röra på sig, att ha mörkt och svalt i sovrummet eller att inte dricka kaffe eller coca-cola innan man lägger sig. Det funkar oftast inte heller att sitta framför datorn till sent på natten och sedan bara kunna lägga sig och somna så fort huvudet når huvudkudden. Hjärnan påverkas av ljuset från datorn och det är bara i mörker som sömnhormon kan frisättas. Därför är det bra att stänga av datorn i god tid innan man vill sova.

Att ha något tungt på sig kan förbättra sömnen, så prova gärna ett så kallat tyngdtäcke. En arbetsterapeut på habiliteringen kan hjälpa till med utprovning av det.

Om man har mycket sömnproblem, så bör man ta upp det med sin husläkare för att få hjälp. 

Share/Save