Sex

Sex kan vara olika saker man gör och känner när ens kropp eller tankar berörs på ett sexuellt sätt. Under det här kapitlet skriver vi om vad som kan vara problematiskt med sex när man har diagnos inom autismspektrum.

Sex betyder inte bara att ha penetrerande samlag med en partner. Det kan exempelvis också innebära att man upplever sexuell njutning genom att onanera eller att stimulera varandra på andra sätt så att man blir upphetsad och kanske får orgasm.

Att hitta sätt att ha bra sex med någon annan kan vara en extra utmaning om man har en hög känslighet, eller känner obehag vid beröring. Det är också vanligt att man oroar sig för att inte vara lyhörd gentemot sin sexpartner eller gentemot sig själv, om man har besvärligt med att tolka egna och andras signaler.

Men det kan också vara precis tvärtom, att man tack vare sin autism/asperger är extra bra på att befinna sig här och nu, och att ge sig hän åt lust och njutning tillsammans med någon annan utan att släppa fram en massa andra tankar som inte hör till stunden.

Beröringskänslig

Alla är olika känsliga för beröring och upplever beröring på olika sätt. En del som har autism kan vara extra känsliga för beröring och en del upplever att det gör ont att bli berörd. Om man har väldigt stor känslighet kring beröring kan det bli lite krångligt att ha sex med andra. Då är det viktigt att man klarar att sätta ord på vad man gillar och vad som känns obehagligt. Kanske är lätta smekningar smärtsamt, vilket är något som kan vara obegripligt att uppfatta för en partner som inte har samma känslighet som man själv.

Förklara vad man vill ha

Om man har svårt med viss beröring måste man försöka hitta sätt att beskriva vad som funkar och inte funkar för en, och förklara det för den andra på ett milt och vänligt sätt. Partnern har inte en chans att göra rätt om den inte vet vad man gillar. Man kan också visa den andra rätt under tiden man har sex. Istället för att få höra ”Nej, inte så” kan det vara lättare för den andra att få höra ”Gör så här”.

Kanske behöver man också prata om det i andra situationer, det vill säga när man inte är i en sexuell situation.

Här handlar det om att vara trygg i att veta vad man själv gillar och att försäkra sin partner om att det inte handlar om dennes förmåga, utan om en egen känslighet som varken partnern eller man själv kan påverka.

Vara nära fysiskt efter sex

Det kan också vara så att man kan njuta av beröring i sexuella sammanhang men har svårt att komma till ro och sova bredvid någon. En person som inte har autism kan ha svårt att förstå det, om man inte har pratat om det, och kan känna sig övergiven om man vill ha sex men efteråt inte vill vara nära personen. Då krävs förklaringar och att man kompenserar detta på annat sätt, till exempel genom att vara extra omsorgsfull och visa uppmärksamhet på annat sätt, genom exempelvis att ge komplimanger.

Man kan också tänka på att många uppskattar att man, efter att ha haft sex tillsammans, ligger kvar en stund bredvid varandra och pratar eller myser, det vill säga att man inte direkt sträcker sig efter telefonen eller kliver direkt upp till datorn.

Rädd för att göra illa den andra

Många som vet att de har svårt att tolka andra, är rädda för att utsätta partnern för något som den inte vill. Det är bra att man är mån om den andra och att båda ska vara överens i den sexuella situationen. En sexuell situation handlar mycket om att man läser av varandra, och just det är ju ofta krångligt när man har autism. Ibland kan man prata om sådant här innan, berätta att man har svårt att tolka, och att man vill att den andra säger tydligt vad den vill och inte vill. Om man blir osäker är det bättre att avstå än att fortsätta. Det är också klokt att ingen är för berusad, eftersom det är lättare att göra tokiga grejer när man är full.

Rädd för att göra illa sig själv

En del personer med autism har svårt att veta när man gör något för att man vill och när man gör något för att någon annan vill. Ingen har rätt att kräva att man ska ställa upp på sex eller göra sexuella handlingar. Den här Kom-ihåg-listan är framtagen av ungdomsmottagningen på nätet, UMO.se:

Kom ihåg!

  • Att flirta betyder inte ja till sex.
  • Att säga ja till en sorts sex betyder inte ja till andra typer av sex.
  • Att ha sex en dag betyder inte ja till sex nästa dag.
  • Att säga att man senare ska ha sex behöver inte betyda att man måste det.
  • Att vara full betyder inte ja till sex.
  • Att sova ihop med någon betyder inte ja till sex.
  • Att vara ihop med någon betyder inte ja till sex.
  • Att följa med någon hem betyder inte ja till sex.
  • Att inte skrika eller slåss betyder inte ja till sex.
  • Att inte säga nej betyder inte ja till sex.

Det är också okej att när som helst under sex ändra sig och säga att man inte längre vill ha sex.

Börja lyssna på sig själv

Man kan ändå vara osäker på vad man gillar och inte gillar, vad man vill och inte vill. Det kan bero på en dålig självkänsla som grundas i att man alltid fått höra eller alltid känt att man tycker fel, känner fel och säger fel. Då kan man behöva hjälp att bygga upp sin självkänsla; veta att man duger, tycka att man har rätt att fatta beslut och våga lite på sina egna val.

Det här kan man behöva börja med i andra delar i livet än sex. Kanske så enkla saker som att definiera för sig själv vilken mat man gillar, självständigt välja mellan kaffe eller te till fikat, eller skriva ner vilka klädstilar man faktiskt tycker är snygga. Man kanske också behöver hitta sätt att upptäcka sin egen kropp och då kan sex med sig själv vara ett första steg.

Läs mer om sex fast man inte vill 

Att sakna någon att ha sex med

Att ha sex med någon annan är ingen mänsklig rättighet. Man kan hoppas möta någon och se till att befinna sig i situationer där det finns chans att träffa någon som vill ha sex. Att ta hand om sin egen hygien och sitt yttre kan vara något som ytterligare ökar chanserna, eftersom de flesta sätter värde på att personen som de ska ha sex med upplevs som fräsch.

En del vill inget annat än att ha sex tillsammans med någon. Hittar man inte en partner, kan det vara frustrerande att gå omkring i en kropp som skriker efter detta utan att det händer. Att köpa sex är olagligt, och att utsätta någon för sex som inte vill är också olagligt. Det är aldrig okej att ha sex på någon annans bekostnad.

Då är det istället läge att hitta sätt att ha skön sex med sig själv, att utveckla sin fantasi och sin förmåga att ha härligt sex.

Få kroppslig närhet på annat sätt

Att bo med kompisar kan vara ett alternativ för att få fysisk närhet från andra människor, även om det inte är självklart att kompisar vill att du ska luta dig mot dem i tv-soffan. För att få kroppslig närhet som inte är av sexuell natur kan man unna sig taktil massage eller träna någon sport där man berör andra människor.

Sex när?

Sex är något som de allra flesta tycker är privat. Det kan vara bara man själv som är inblandad eller en eller flera partners. Bor man i ett hus eller lägenhet med andra familjemedlemmar har man ett ansvar för att utöva sina sexuella aktiviteter i det tysta så att inte de andra ska behöva höra, till exempel när man onanerar. Resten av familjen ska inte heller behöva dra upp tv-volymen för att slippa höra att man har sex med sin partner på sitt rum.

Ens syskon och föräldrar har också rätt att ha sitt sexliv ifred, och många kan tycka att det är jobbigt att svara på privata frågor om sex.

Har man frågor kring sex kan man i stället vända sig till en ungdomsmottagning, elevhälsan på skolan eller en vårdcentral för att få svar.

Jobbiga fantasier/oönskad sexualitet

Om man har fantasier om olagligt sex är själva fantasierna inte olagliga att ha. Det är om man bestämmer sig för att göra verklighet av sina fantasier som det blir olagligt. Det kan vara svårt att själv vända på tankebanor som drar iväg åt fel håll och att söka hjälp visar på att man är stark, men det är också svårt. En ungdomsmottagning, habiliteringen eller en mansjour kan vara till hjälp för att vända besvärliga tankebanor.

Pojkmottagningen i Stockholm är en privat mottagning med mycket stor erfarenhet av att hjälpa till med att styra om besvärlig sexualitet till en mer vardagsfungerande. Den vänder sig till både killar och tjejer.

Preventell är en hjälplinje som man kan kontakta om man känner att man har en oönskad sexualitet.

Informationsansvarig: Are Mellblom